Gezonde school

Gezonde school

De RSG heeft het predicaat ‘Gezonde School’. 

Wat is een gezonde school?

Een Gezonde School is een school die structureel werkt aan de gezondheid van de leerlingen en docenten. Dat betekent voor onze school het volgende:

  • Lessen: in de lessen is er structurele aandacht voor gezondheid. Bijvoorbeeld door kennis over te dragen over het belang van bewegen, de invloed van alcohol op de hersenen, of gezonde voeding.
  • Omgeving: gezond gedrag stimuleren door aanpassingen in de fysieke en sociale omgeving. Denk hierbij aan een gezonde schoolkantine, een beweegvriendelijk en rookvrij schoolplein.
  • Signaleren: gezondheidsproblemen worden gesignaleerd. Bijvoorbeeld door het afnemen van gezondheidsonderzoeken of door gebruik te maken van cijfers uit onderzoeken van de GGD.
  • Beleid: alle maatregelen voor de gezondheid van leerlingen zijn vastgelegd in het schoolbeleid.

Omdat wij als school aan alle vier de onderdelen voldoen, hebben wij het vignet ‘De Gezonde School’ behaald. Daarnaast is de RSG is een rookvrije school. Nergens op het schoolterrein is het toegestaan om te roken.

De gezonde kantine

Daarnaast werkt de school volgens de richtlijnen van de gezondere schoolkantine. Binnen de verschillende aangeboden productgroepen (zoals dranken, brood, zuivel, etc.) biedt de kantine minstens één betere keuze aan. Dit geldt voor het uitgestalde aanbod én voor het aanbod in de automaten. 

Wij verkopen geen gefrituurde producten en energydrank is op school niet toegestaan.

In onze Gezonde Schoolkantine is water altijd beschikbaar, zowel bij het uitgestalde aanbod als in de automaten. We bieden een watertappunt of flesjes water.

Samen met onze kantinemedewerker zullen wij ieder jaar het aanbod in de kantine in kaart brengen met de Kantinescan van het Voedingscentrum en de uitkomst rapporteren aan de directie. Daarnaast is er jaarlijks overleg met de Gezonde School Adviseur van de GGD.