Header EPAS
EPAS:
European Parliament Ambassador School

Europaweek 2018

Afgelopen schooljaar heeft voor het eerst een Europaweek plaatsgevonden. Het doel van deze week was om het onderwerp Europa / de EU op de kaart te zetten via het EPAS-programma. Het doel van dit programma is om de kennis van leerlingen over de EU te vergroten en hun politieke vaardigheden te vergroten. Met behulp van onze ‘junior ambassadors’ hebben we een aantal activiteiten georganiseerd en daarnaast is er binnen een aantal vaklessen aandacht besteed aan het thema.

De junior ambassadors hebben gezorgd voor allerlei heerlijke Europese hapjes, die zij op twee dagen in de personeelskamer hebben verkocht. Daarnaast hebben zij een aantal infopoints ingericht en de school aangekleed met Europavlaggen.

De senior ambassadors, docenten Maarten Slot en Inez van Loon, hebben een lezing van VOLT georganiseerd. VOLT is een nieuwe, pan-Europese partij, die opgericht is door een aantal bevlogen jonge mensen. Voor een grote groep toehoorders uit atheneum 4, hebben zij een enthousiast verhaal verteld over het belang van de Europese Unie en over hun jonge partij.

De week werd afgesloten met een debatavond in De Drom, waaraan een delegatie van de Europese Groenen heeft deelgenomen. De junior ambassadors hadden van tevoren een aantal mooie stellingen gemaakt en een aantal van hen nam ook deel aan het debat! Omdat het een publiek debat was, met deelnemers van allerlei achtergronden en leeftijden, werd het een levendige en gezellige avond.

In deze week kregen we ook goed nieuws van Wil Willemsen (vertegenwoordiger van het EPAS-programma Nederland): onze activiteiten in deze week waren van dien aard, dat een accreditatie al op zijn plaats was! Dat betekent dat we in november dit jaar als school officieel beëdigd worden als EPAS-school!

Verder was Wil enthousiast over de andere internationale activiteiten die bij ons op school plaatsvinden, zoals binnen de EIO-leerlijn en de uitwisseling via het Erasmusprogramma.

Voor dit schooljaar staat de Europaweek gepland in de week van 4 maart 2019. We hopen er met de ambassadors weer een inspirerende en leerzame week van te maken!