Feestelijke opening regenboogpad!

Woensdag 8 juni om 15.00 uur is het regenboogpad in Enkhuizen officieel geopend! Het beloofde één groot feest te worden. RSG leerlingen konden verzamelen bij de Vijzelstraat om 14.00 uur en liepen in een parade door de stad naar het station.

Uitnodigingstekst!

Het wordt een ”viering van vrijheid” op de Stationsweg. Niet alleen komen er allemaal Queens en regenboogkinderen, maar ook veel leerlingen van het RSG die veel betrokken zijn geweest. Een feestje voor iedereen, ongeacht seksuele voorkeur of gender. Iedereen is gelijk. Of je nou LHBTIQ+ bent of niet, het gaat erom wie je bent.”

In augustus vorig jaar startte Saskia Righart van Gelder een handtekeningenactie om het regenboogpad in Enkhuizen te realiseren. Zij zet zich al jaren in voor mensen die uit de kast komen of zijn gekomen. Veel tieners vinden het nog steeds moeilijk om ”uit de kast te komen” of zitten met het vraagstuk ‘hoe vertel ik het mijn ouders?'”.

Het zebrapad is prachtig : niet geschilderd op de oude stenen maar er zijn stenen in de regenboogkleuren afgebakken en geplaatst ;wat ook zeer duurzaam is. Dit zebrapad staat symbool voor een hartelijk welkom aan iedereen waarbij de boodschap is dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn . Ongeacht de kleur van je huid, je geloofsovertuiging of op wie je verliefd bent of wordt.

Op kleurige wijze werd het regenboogzebrapad in Enkhuizen geopend© foto marcel rob

Tanja Koopen

Woensdag 8 juni 2022 om 19:00

Krantenartikel NHD

„Denk niet zwart/wit, maar in de kleur van je hart”, zingt Frank Boeijen als Ricardo het lint heeft doorgeknipt.

De regen komt met bakken uit de hemel, geen regenboog in de lucht, maar wel een regenboogpad naar het station van Enkhuizen. Op één van de drukste punten van de stad, zo valt op als het bonte gezelschap aanstalten maakt om het pad – dat er al even lag – officieel te openen. Politie en boa’s zijn paraat om het verkeer te regelen, maar het valt sowieso iedereen op dat er hier wat gaande is.

Dragqueen Dolly paradeert in vol ornaat op haar hoge hakken, Ricardo Rinkel is net door één van zijn hakken gegaan, maar staat er gewoon weer. RSG-leerlingen drommen rond de ijscokar die voor de gelegenheid is neergezet, sommige in regenboogkleuren, en ook conducteur Michel Slof – bekend om hoe hij soms als dragqueen kaartjes knipt, maar vandaag gewoon in zijn blauwe NS-pak – is erbij.

Respect

En dat moet ook, vinden initiatiefnemers Saskia Righart van Gelder en Nynke Volbeda, beiden als altijd kleurig uitgedost. Want het inmiddels bekendste zebrapad van Enkhuizen is er voor iederéén. ,,Iedere kleur, ieder geloof, iedere cultuur of huidskleur, dat maakt niet uit. Iedereen verdient respect’’, aldus Volbeda.

Burgemeester Eduard van Zuijlen vertelt over het burgerinitiatief van de dames, dat een echt zebrapad is geworden met witte én kleurige strepen. Het pad is niet beschilderd, maar van bakstenen in kleur. Dat dus heel lang meegaat. ,,En dat is ook de bedoeling. In deze stad wordt iedereen gelijk behandeld, van welke geaardheid, afkomst en kleur ook. Daar gaat het om.’’

Niet alleen zijn leerlingen, ook rector Eugène Kramer is naar het station gekomen om uit te dragen dat ook op zijn school, de RSG, iedereen welkom is. Hij verwijst naar het spandoek met de tekst ’Liefde is voor iedereen’.

,,Ik las net: ’Liefde is het enige dat vermenigvuldigt als je het deelt’. Dat geldt natuurlijk ook voor kennis! Maar ik ben er trots op dat ik in deze stad werk, met zo’n mooi zebrapad.’’

Dolly trekt de aandacht als ambassadrice van de Dusty Foundation. Zij benadrukt hoe belangrijk het is dat er aandacht blijft voor deze gemeenschap. ,,Want het geweld tegen wie anders is, dat is nog steeds niet voorbij.’’

Dan moeten de auto’s toch echt even stoppen. Het kleurrijk gezelschap verzamelt zich in een cirkel om het pad, even aftellen en Ricardo en Michel knippen en al snel schalt ’I Will Survive’ uit de box. Het is feest!