Succes
Ons onderwijs,
jouw succes!
future
Alles voor een internationale
toekomst!
toekomst
Jouw talent,
jouw toekomst!
Uitdaging
Uitdaging voor elke leerling!
Uitdaging voor jou!

Talentbegeleiding

Talent is beginnersgeluk!

Ben je van de basisschool gekomen met een vwo-advies? En werd dit ook nog eens ondersteund door een NIO- of Cito-toets? Wat geweldig!

Je hoopt dan natuurlijk dat je ook op de RSG mooie resultaten blijft behalen. Dat je je serieus genomen voelt en dat je je talenten verder kunt ontplooien. Dat je school leuk blijft vinden en dat je je niet gaat vervelen. En dat je lekker in je vel zit!

Dit alles is echter niet vanzelfsprekend. Ook héle slimme kinderen kunnen vastlopen op school. Dit kan gebeuren omdat je de stof te makkelijk vindt. Waarom zou ik al die opdrachtjes maken als ik het al snap? In dat geval kan school saai en vervelend worden.

Sommige kinderen ervaren wat spanning of stress als ze met school bezig zijn. Misschien omdat ze het héél erg goed willen doen, of omdat ze het gevoel hebben dat anderen dat van ze verwachten.

Wat ook kan gebeuren, is dat je misschien lange tijd niet gewend was voor school moeite te hoeven doen. En als de stof wat moeilijker wordt, of er wordt wat mee van je gevraagd, kom je erachter dat je niet goed weet hoe je moet leren. Soms zijn je cijfers dan al lager dan het gemiddelde. Dat is niet erg motiverend en het kan lastig zijn alles weer op de rit te krijgen. Daar heb je dan misschien hulp bij nodig.

Denk aan jouw favoriete sporter of artiest. Ook iemand met veel talent, moet oefenen en trainen om beter te worden. Eigenlijk is talent beginnersgeluk. Wat je ermee doet... dáár gaat het om!

 

Talentprogramma

Om te zorgen dat ook getalenteerde leerlingen met plezier naar school gaan, lekker in hun vel zitten, goede resultaten blijven) halen én uitgedaagd worden, is de RSG in 2014 gestart met talentbegeleiding.

De talentcoaches zijn Femke Pieters en Inez van Loon. Zij hebben het volgende programma opgezet:

  • trainingen voor leerlingen op het gebied van onderpresteren en leren-leren
  • trainingen voor leerlingen op het gebied van perfectionisme en stress-reductie
  • persoonlijke begeleiding waar nodig (altijd in overleg met de mentor)
  • informatieavonden over het programma voor ouders
  • het prisma-traject
  • intensief contact met mentoren, schoolleiding en leden van de ondersteuningsgroep

 

Het prisma-traject houdt in dat goed presterende leerlingen, in overleg met de talentcoach en de mentor, een aangepast programma volgen. De vrijgekomen tijd kan besteed worden aan iets waarin de leerling zich wil ontwikkelen of waarover hij / zij iets wil leren. Dit kan aansluiten bij de interesse van de leerling, maar ook bijvoorbeeld te maken hebben met een eventuele vervolgstudie!

 

Verder zijn de talentcoaches bezig met het opzetten van een honoursprogramma. Naar verwachting zal dit in schooljaar 2016-2017 van start gaan.

 

Wil je meer weten over het talentprogramma? Neem dan contact op met Femke of Inez:

f.pieters@rsg-enkhuizen.nl / i.van.loon@rsg-enkhuizen.nl

 

Femke Pieters is docente Engels, Inez van Loon is docente geschiedenis en maatschappijleer. Beiden zijn academisch geschoold. Ze volgden in 2013-2014 de opleiding tot talentbegeleider bij Novilo, waar zij les kregen van onder anderen Tijl Koenderink.