RSG nieuwsbrief 2018-2019 nr. 3 - november 2018
cupcakes

Kunt u de verleiding weerstaan?

Pancakes. Cupcakes. Dutch sausage. Choco Stroopwafels. Coockies. Broodjes knakworst. Sweet treat. Potten met ingrediënten voor lekker baksels. High tea.
Of gaat u toch voor een gezondere variant, zoals: smoothies, panini’s en soeppakketten? Ook in de non-food sector is er weer van alles te koop vanuit de klassen atheneum 2 voor het project ‘Economie in Bedrijf’: T-shirts, haardhout, tulpenbollen, houten canvassen, lootjes, bloemen en potjes met “vragen en dillemma’s”. 

Is alleen het personeel van de RSG slachtoffer van de verkooptechniek van onze leerlingen? Zeker niet! Ook de P van ‘plaats’ is verder dan het Boendersveld in Enkhuizen. Zo stonden er al bedrijfjes bij het voetbalveld, op de Halloween fair in Hem, bij en in diverse winkels en wordt er van alles verkocht aan familie, vrienden en andere slachtoffers :).

De opbrengsten gaan dit keer naar stichting Alzheimer en de leerlingen blijven in bedrijf tot ongeveer maandagavond 26 november. Dan presenteren zij ’s avonds op school hun prestaties aan ons, hun ouders en andere belangstellenden. U bent van harte welkom om daar naar te komen luisteren/kijken!

Sectie economie (businessschool@rsg-enkhuizen.nl)

Edam-Volendam als eerste van Nederland aan de slag met delen van IJslands model

Is het beeldvorming of realiteit? Wordt er echt veel alcohol en drugs gebruikt door jongeren. Verhalen genoeg, van ouders van verscheurde gezinnen. Jongeren beamen het. Het is gemeengoed. Hier, maar ook elders. In IJsland ging de overheid de problematiek vooruitstrevend te lijf. Met aansprekende resultaten. Edam-Volendam gaat als eerste gemeente in Nederland de vertaalslag maken, om (delen van) het Scandinavische model lokaal te implementeren.
Gedurfd, want er zal straks een cultuuromslag voor nodig zijn, gewoonten van vroeger moeten worden doorbroken. Vandaar dat het project ook LEF gaat heten.

Voordat het zover is, wordt eerst inzichtelijk gemaakt of en wat de problematiek behelst. De daarvoor aangestelde Ina Koning, universitair docent Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht, doet al meer dan twaalf jaar onderzoek op dat gebied en gaat het als onderzoeksleider op wetenschappelijke basis benaderen.

Het is een historisch moment, deze breedgedragen poging tot bewustwording en verandering. Veel initiatieven gingen eraan vooraf, uitgerekend ook één uit de koker van Dr.Ina Koning, die naderhand in 2011 met de wetenschappelijke publicatie ‘Alcoholgebruik onder jongeren in Volendam; een beschrijving van de verkrijgbaarheid, de opvoeding en alternatieve activiteiten’ kwam, maar ook rapporteerde over de effecten van alcoholpreventie op school en het effect van de betrokkenheid van ouders.

De RSG is via de gemeente Enkhuizen benaderd en doet graag mee aan het project LEF dat in Edam-Volendam wordt uitgevoerd.
Deelname houdt in dat aan onze leerlingen (online) vragenlijsten worden voorgelegd op school.
Dit zal 4x gebeuren; april/mei 2018, november/december 2018, juli 2019 en november 2019.
De leerlingen kunnen de vragenlijsten op school invullen in lokalen met computers. Er zal een rooster worden opgesteld om alle klassen, met uitzondering van de examenklassen, aan het onderzoek deel te laten nemen. Een eerste onderzoek heeft plaatsgevonden in het voorjaar van 2018. Het tweede onderzoek zal in de tweede helft van november plaatsvinden.

Dezelfde leerlingen worden gedurende 1,5 jaar gevolgd. Op die manier wordt zichtbaar of project LEF in Edam-Volendam een effectieve manier is om o.a. het middelengebruik onder jongeren terug te dringen.

Eugène Kramer
Voorzitter College van Bestuur

RSG GoedeDoelenDag 2018

Zet het in je agenda: De GoedeDoelenDag komt er weer aan! Op vrijdag 21 december zal de RSG met al zijn leerlingen en medewerkers zich inzetten om een fantastisch bedrag bij elkaar te halen om het te kunnen doneren aan het goede doel. Dit jaar wordt het goede doel: Stichting Opkikker. Behalve dat het een prachtig doel is, hebben wij een echte ambassadeur van Stichting Opkikker als leerling op de RSG! Voor meer informatie over de stichting, zie https://opkikker.nl/.

Meer informatie over de inhoud van de dag zelf zal nog volgen, maar bij dezen willen we ouders, grootouders, andere familieleden, vrienden, kennissen, buren en nog meer alvast uitnodigen om op vrijdag 21 december langs te komen bij de GoedeDoelenDag 2018 op de RSG. Houd vrijdag 21 december dus alvast vrij!

Mochten er vragen zijn of wilt u iets doneren (spullen voor de rommelmarkt, lege flessen, loterijprijzen, etc.) mail dan naar goededoelendag@rsg-enkhuizen.nl.

Fashioncheque aanvragen bij gemeente

Ouders/verzorgers die minder te besteden hebben, kunnen zich vanaf 15 november 2018 melden bij de gemeente voor een fashioncheque om nieuwe kleding voor hun kind(eren) (4-18 jaar) te kopen. Heeft uw kind een nieuwe winterjas nodig? Of misschien nieuwe schoenen voor de winter? Met de fashioncheque kan ieder kind dat tot de doelgroep behoort voor € 200 kleding kopen bij aangesloten winkels.

Hoe aanmelden?
Op 15 november maakt de gemeente via de website bekend waar de inkomensgrens om aanspraak te kunnen maken op de fashioncheque ligt. U kunt het aanmeldformulier online invullen via de website van de gemeente. Komt u er niet uit? Kom dan vanaf 15 november naar een van de spreekuren bijzondere bijstand of schuldhulpverlening. De tijdstippen en locaties van deze spreekuren worden nog bekendgemaakt. Een afspraak maken is niet nodig.

Let op: pas vanaf 15 november kunt u zich aanmelden voor de cheque.
https://www.enkhuizen.nl/fashioncheque-voor-kinderen

Gevonden voorwerpen

De gevonden voorwerpen zijn op te halen van 19 t/m 23 november 2018