RSG nieuwsbrief 2019-2020 nr.4 - december 2019
Sneeuw

En nu naar de sneeuw zonder je ouders

 

Skiën met je ouder(s) was fantastisch. Nu blijven ze thuis :-) \o/ 

Wat was het geweldig afgelopen woensdag 20 november. Met ruim 200 leerlingen en ouders op de piste van Snowworld Amsterdam. Nog lekker een chocomel na afloop.

En dan nu, 'heerlijk' zonder je papa en mama naar de sneeuw. Vlak voor oud en nieuw, of in de voorjaarsvakantie, gaan we zonder je ouder(s) naar Oostenrijk! Het zou leuk en fijn zijn om je te begroeten als deelnemer aan het RSG SnowCamp!

Links:

RSG Snowcamp: https://rsgsnowcamp.nl
Harry's speellijst voor in de bus is al klaar!: Klik hier
Alvast weten wat je mee moet nemen? Dat lees je hier!: Klik hier
Enneh... sneeuw?!? Dat ligt er al genoeg! :-) Kortom wij hebben er zin in! : Klik hier
Filmpjes vind je hier.: Klik hier

Nieuwsbrief leerplicht

Koolhydraatarme taarten

Beste ouders/verzorgers,

De leerlingen van A3c, A3d, H3b en H3d gaan op 20 december tijdens de Goede Doelen Dag koolhydraatarme taarten verkopen. De Goede doelen Dag is een jaarlijks terugkerend evenement van de RSG Enkhuizen dat wordt gehouden op de laatste schooldag voor de kerstvakantie. Dit jaar valt deze dag op vrijdag 20 december. Het geld dat dit jaar wordt opgehaald, wordt geschonken aan inloophuis Pisa, een gastvrij huis voor mensen in West-Friesland die met kanker zijn geconfronteerd. Aan deze mensen wordt psychische ondersteuning, lotgenotencontact, activiteiten en themabijeenkomsten aangeboden.

Waarom koolhydraatarme taarten? In onze huidige samenleving zien wij steeds meer mensen met een gewichtsprobleem, diabetes en hart- en vaatziekten. Ook veel van onze leerlingen hebben hiermee te maken, bij zichzelf of in hun naaste omgeving. De oplossing lijkt te zijn minder vet te eten. Voedselproducenten springen hierop in door minder vette producten aan te bieden. Echter worden er aan veel levensmiddelen geraffineerde suikers toegevoegd, zodat wij het voedsel toch lekker blijven vinden. De voedselproducenten voegen zelfs suiker toe aan voedsel waar het niet nodig is. Wist u dat er aan brood veel suiker wordt toegevoegd?! Wat velen van u niet weten is dat onze hersenen vet nodig hebben en wij evolutionair zo gebouwd zijn dat wij vette en zoete producten lekker vinden en dat deze zelfs een verslavende werking hebben. Met als gevolg dat we dus (onbewust) veel meer suikers binnen krijgen dan noodzakelijk. En het effect daarvan is dat er gezondheidsproblemen kunnen optreden. Letten op de suikerinname is dus belangrijk. De koolhydraatarme taarten kunnen hieraan bijdragen. De taarten zijn bijvoorbeeld gezoet met honing, een veel gezondere vorm van suiker. Hierdoor wordt onze alvleesklier niet overbelast en krijgen we minder snel honger.

Voor het project gaan de leerlingen op zoek naar sponsoren en taartafnemers. Bestellingen vooraf worden zeer gewaardeerd. Een hele taart (24 cm) kost €24,- waarvan €20,- (helaas) gebruikt wordt voor aanschaf van de verantwoorde ingrediënten en €4,- gaat naar Inloophuis Pisa. Een taartpunt kost €2,-. Hoe meer sponsoren, hoe groter het bedrag dat naar het goede doel gaat. Op donderdag 19 december gaan we op school de taarten maken. De taarten kunnen dan op vrijdag 20 december afgehaald worden.


De taarten zijn gemaakt van

 • amandelmeel
 • havermout
 • honing
 • kokosolie
 • bakpoeder
 • zout
 • aardbeien/mango
 • mascarpone
 • Griekse yoghurt (10 % vet)
 • monchou
 • vanille essence
 • gelatine

Ik hoop van harte dat de leerlingen en ik op uw medewerking kunnen rekenen en dat wij de komende tijd veel bestellingen via u mogen ontvangen. U kunt uw bestelling uiterlijk maandag 16 december doormailen naar het e-mailadres v.ramgoelam@rsg-enkhuizen.nl van mevrouw V. Ramgoelam (docente biologie). Help ons deze gezonde taarten op de kaart te zetten en tegelijk inloophuis Pisa te steunen.

Hartelijke groeten, de leerlingen van A3c, A3d, H3b en A3d

Profielwerkstuk over armoede

‘Pioniersgroep’ tegen eenzaamheid jongeren

Enkhuizen – Jongerenwerker Dirk Jan Post van Welwonen start een sociale groep ‘de Pioniers’. Deze brengt jongeren van 16 tot 23 jaar met elkaar in contact met als ultieme doel vriendschappen voor het leven. Hiermee zet het jongerenwerk zich extra in voor de bestrijding van eenzaamheid onder jongeren.

Zodra minimaal zes jongeren zich hebben aangemeld kan de eerste groep Pioniers van start. Dit gebeurt vanuit jongerencentrum Cayen in de Peperstraat in Enkhuizen. Een vrijwilliger fungeert als kartrekker van de groep. Samen met de vrijwilliger kiezen de jongeren wat ze willen doen op het gebied van ontmoeting, activiteiten en uitjes. Denk aan bowlen of karten, wandelen en samen iets drinken, naar het strand, naar de bioscoop, spelletjes spelen in Cayen, alles wat de jongeren zelf leuk vinden. Het is aan de vrijwilliger om de wensen van de groep te inventariseren en daarop in te spelen. Er wordt een indeling gemaakt op interesses en leeftijd, hoewel met de leeftijd tot op zekere hoogte flexibel wordt omgegaan. Dat iemand iets ouder of jonger is hoeft volgens Dirk Jan niet altijd een probleem te zijn.

Uit landelijke onderzoeken, noodkreten van jongeren op sociale media deze zomer, maar ook uit signalen van dichter bij huis blijkt dat er ook in Enkhuizen een groep jongeren is die zich eenzaam voelt. Dit was voor Dirk Jan aanleiding voor zijn ‘Pioniersplan’ dat hij samen met vrijwilliger Radko Scheper heeft uitgewerkt. Radko was vroeger vrijwilliger bij jongerencentrum R17, dat nu Inventas heet. Hij heeft ook in zijn werkzame leven veel contact met jongeren. Radko:  “We hebben allemaal wel onze eenzame en vervelende momenten waarin iedereen wel wat steun kan gebruiken. Voor die mensen doe ik graag iets extra’s, ik volg daarin mijn hart.”

Het is de bedoeling de jongeren op een laagdrempelige manier bij elkaar te brengen. Iedereen is welkom en iedereen mag zijn wie hij of zij is. Om het Pioniersplan een goede kans van slagen te geven benadert Welwonen ook netwerkpartners. Zoals de zorgcoördinatoren van het voortgezet onderwijs, de praktijkondersteuners van de huisartsen, zorgleveranciers en instanties waar jongeren komen of contact mee hebben. Dirk Jan: “Om jongeren die zich eenzaam voelen te bereiken is vooral persoonlijke communicatie belangrijk. Daarin krijgen we steun vanuit ons netwerk.”

Aanmelden
Jongeren die op zoek zijn naar echte contacten met goede vriendschappen tot gevolg kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier op www.welwonen.nu


Met vriendelijke groet,
Anita Muskee

Gevonden voorwerpen

Vanaf donderdag 5 tot en met 12 december 2019 kunnen de gevonden voorwerpen weer worden opgehaald. Na deze datum worden de gevonden voorwerpen aan een goed doel geschonken.