RSG nieuwsbrief 2019-2020 nr.1 - september 2019
foto back to school

Start schooljaar

De zomervakantie ligt achter ons, alle voorbereidingen zijn weer getroffen, we zijn klaar voor het nieuwe schooljaar! Dit jaar starten 308 leerlingen in de brugklas en we mogen onze aandacht aan 1499 leerlingen geven. Het docententeam is compleet, we starten zonder vacatures. Afgezet tegen de landelijke ontwikkeling en het toenemende lerarentekort zijn we daar zeer tevreden over. Met de komst van Jochem Scheerman als directielid voor de havo-afdeling is ook het team van de schoolleiding weer compleet. De RSG staat er goed voor!

De RSG is een bruisende school. “Een levende school, een school voor je leven” is ons motto en dat gaan we waarmaken!  De RSG draait op het enthousiasme van onze leerlingen, de inzet van alle medewerkers, maar ook op de betrokkenheid van de ouders. Ik nodig u daarom graag uit om actief een rol te nemen binnen de school. Dit kan door de informatie- en ouderavonden te bezoeken, maar het kan ook door lid te worden van de medezeggenschapsraad (MR) of van één van de klankbordgroepen die de school kent. Als u interesse heeft in deelname aan een klankbordgroep kunt u zich aanmelden bij de schoolleider van de afdeling van uw zoon of dochter.

Wij horen vaak dat onze leerlingen en ouders tevreden zijn over de RSG, maar ook als u dit niet bent en tips voor verbetering hebt, dan horen wij dit graag! Als school willen wij er alles aan doen om 2019 – 2020 tot een succesvol schooljaar te maken. Nauw contact en goede samenwerking tussen de school, de ouders en de leerlingen, stellen we daarbij zeer op prijs. Ik wens u samen met uw kind een mooi en geslaagd schooljaar toe!

Eugène Kramer
Voorzitter College van Bestuur

Iedere dinsdag 50 minutenrooster in schooljaar 2019 - 2020

In de cao voor het voortgezet onderwijs is opgenomen dat docenten met ingang van het komende schooljaar meer tijd krijgen voor onderwijsontwikkeling en werkdrukvermindering. Op jaarbasis wordt hiervoor 50 uur beschikbaar gemaakt voor een docent met een volledige baan. Om deze tijd te creëren heeft de RSG ervoor gekozen om wekelijks op de dinsdag met een 50-minutenrooster te werken. De geprogrammeerde onderwijstijd voor de leerlingen biedt voldoende ruimte, vanzelfsprekend blijft de school voldoen aan de wettelijk voorgeschreven urennorm.

Voor de volledigheid geldt het komende schooljaar de volgende indeling voor het rooster:

maandag, woensdag, donderdag en vrijdag (60 minutenrooster):

08.15-09.15 uur - 1e uur
09.15-10.15 uur - 2e uur
10.15-10.35 uur - pauze
10.35-11.35 uur - 3e uur
11.35-12.35 uur - 4e uur
12.35-13.05 uur - pauze
13.05-14.05 uur - 5e uur
14.05-15.05 uur - 6e uur
15.05-15.15 uur - pauze
15.15-16.15 uur - 7e uur

dinsdag (50 minutenrooster t/m 5e lesuur):

08.15-09.05 uur - 1e uur
09.05-09.55 uur - 2e uur
09.55-10.15 uur - pauze
10.15-11.05 uur - 3e uur
11.05-11.55 uur - 4e uur
11.55-12.45 uur - 5e uur

Eugène Kramer
Voorzitter College van Bestuur

Schoolleiding

De mentor is voor de ouders de eerst aangewezen persoon als er contact moet zijn met de school, maar soms is direct contact met een lid van de schoolleiding gewenst. Hieronder treft u een overzicht met contactgegevens van de leden van de schoolleiding.

De directie bestaat met ingang van 1 augustus 2019 uit:

Onderwijs
Nick Broerse, directielid brugklas en vmbo-tl - emailadres: n.broerse@rsg-enkhuizen.nl

Jochem Scheerman, directielid havo - emailadres: j.scheerman@rsg-enkhuizen.nl

Vivi Tervoort, directielid atheneum - emailadres: v.tervoort@rsg-enkhuizen.nl

Ria Kuper, directielid HR en strategische onderwijsontwikkeling - emailadres: r.kuper@rsg-enkhuizen.nl

Bestuur
Eugène Kramer, voorzitter College van Bestuur - emailadres: secretariaat@rsg-enkhuizen.nl

Voor brugklaszaken verwijs ik u naar de brugklascoördinatoren: Sander de Jong en Bart van Rhijn. U kunt hen benaderen via brugklas@rsg-enkhuizen.nl

Voor tto-zaken verwijs ik u naar de tto-coördinator: Trevor Lewis.
U kunt hem benaderen via tto@rsg-enkhuizen.nl

Eugène Kramer
Voorzitter College van Bestuur

Voorstellen nieuw directielid havo
Mijn naam is Jochem Scheerman en ik ben op maandag 19 augustus gestart als directielid havo op de RSG Enkhuizen. Na 20 jaar werkzaam te zijn geweest op het Clusius College Hoorn, wat een ontzettend fijne tijd is geweest, was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Op mijn vorige school ben ik 10 jaar werkzaam geweest als docent lichamelijke opvoeding en heb ik de laatste 10 jaar als leidinggevende verschillende teams aan mogen sturen. Ik ben met veel enthousiasme en plezier aan de slag gegaan en kijk uit naar een mooie samenwerking met mijn collega’s, met u als ouders/verzorgers en met de leerlingen. 

Jochem Scheerman
Directielid havo

Meivakantie 2020

Vorig schooljaar heb ik u via de nieuwsbrief RSG geïnformeerd over de meivakantie 2020.

Ter herinnering deel ik u nogmaals mee dat deze vakantie duurt van woensdag 22 april tot en met dinsdag 5 mei 2020.

Bij het maken van afspraken in deze vakantieperiode is het van belang om rekening te houden met het bijzondere verloop van deze vakantie met een aanvang en einde midden in een week.

Eugène Kramer
Voorzitter College van Bestuur

Aanmelding nieuwsbrief

Naast de Informatiegids, die vóór de start van het schooljaar op de website is gepubliceerd en waarin algemene informatie wordt verstrekt, kent de RSG ook de maandelijkse RSG nieuwsbrief.
Deze verschijnt elke maand en brengt ouders op de hoogte van roosters, docentenwisselingen, extra activiteiten etcetera. De nieuwsbrief wordt digitaal verstuurd.

U kunt de RSG nieuwsbrief op twee manieren ontvangen:

  1. als e-mail via internet (na aanmelding);
  2. of uw kind kan de brief ophalen bij de balie van de onderwijsassistent.

Voordeel van digitale verzending is dat u deze automatisch elke maand ontvangt.

Om de nieuwsbrief digitaal te ontvangen moet u de volgende aanmeldingsprocedure volgen:

  1. Ga naar www.rsg-enkhuizen.nl.
  2. Klik aan: nieuws.
  3. Klik vervolgens aan in het uitklapmenu: nieuwsbrieven.
  4. Rol naar beneden totdat u ziet: aanmelden nieuwsbrief. Klik dit aan.
  5. Vul uw emailadres in en klik op: verzend.
  6. U ontvangt een bevestigingsmail van de RSG Enkhuizen. Klik op de link in deze mail om uw aanmelding te bevestigen.

Vanaf nu bent u aangemeld voor digitale toezending van de RSG-Nieuwsbrief.

M. Broersen / A. Helfensteijn
Bestuurssecretariaat

Van witte sneeuw en zwarte pistes

Er zijn ondertussen generaties leerlingen meegeweest met het RSG SnowCamp. Van sommige oud-skireizers gaan nu weer de kinderen mee. De ski-snowboardreis is een instituut met vaste waarden maar ook met vernieuwing en altijd met elan.

Neem de busreis vanaf het parkeerterrein bij school. Je reist naar het einde van de nacht en dan sta je in de sneeuw. Hoe gaaf is dat? Alles kan gehuurd en de lessen en de skipassen, alles wordt geregeld en gedaan.

Ik wil het ook even hebben over het legendarische pension Kröll. Er gaan geruchten over het eten of over de bedden. Ze zijn vast waar, of een beetje waar. Ieder kind heeft recht op een portie ongemak. Je moet toch ‘s zomers een sterk verhaal hebben, voor bij de barbecue!

Je leert andere dingen dan op school. Ganz Anders! Skiën en/of snowboarden leer je. Je leert over het leven in de sneeuw, hoog in de bergen zijn, het opgaan in een groep en over veiligheid en zonnebrand. De leiding is lief / streng / geduldig / nors / tolerant en nog veel meer dingen. Het zijn mensen! Als je aan het eind van de skiweek op zaterdagavond in de bus richting Nederland gaat ben je schor / bruin / moe / blij / verdrietig / voldaan / verliefd en nog veel meer dingen. Er ontstaan vriendschappen door alle leerjaren heen. Hoe waardevol is dat?

Er zijn leerlingen waarvan de ouders de reis betalen.En er zijn er ook die er zelf voor werken op zaterdagen in de supermarkt. Is het elitair? Nee. Is het weinig geld? Nee. Uit het feit dat leerlingen jaren achtereen meegaan kan je aflezen dat het bij velen als een geliefde en favoriete reis geldt, heel anders dan schoolkampen of excursies.

Het is een sportief en sociaal geheel waarbij het niet uitmaakt of je van huis uit al vaker ging wintersporten of dat je als ‘absolute beginner’ in de bus stapt. Er valt voor iedereen iets te halen, er is een uitdaging voor elk niveau.

Het zou leuk en fijn zijn om je komend jaar te kunnen begroeten als deelnemer aan het RSG SnowCamp!

Harry Hageman
Initiatiefnemer RSG SnowCamp,
Opleider / docent LO, RSG Enkhuizen

Op onze site vind je meer informatie: rsgsnowcamp.nl
Heb je nog vragen, een mail sturen kan naar h.hageman@rsg-enkhuizen.nl

Begeleiding

Hoewel het RSG Snowcamp plaats vindt in de kerst- of voorjaarsvakantie berust de leiding wel bij docenten van de RSG Enkhuizen.

Lees meer

Sneeuwzeker

Elk jaar gaan we naar Königsleiten, Zillertal-Arena, Oostenrijk. Dit is een groot aaneen gesloten skigebied geworden met 160 km pistes. De hoge ligging van 1600 tot 2340 m biedt sneeuwzekerheid.

Lees meer

Een pro in een week

Tijdens de Snow Camps heb je alle dagen les met je eigen leraar. We geven ski- en snowboard lessen voor verschillende niveaus.

Lees meer