See the world
Kom, zie de wereld in
tweetalig onderwijs!
Travel
Ga je mee naar Engeland?
Meer informatie
50% vakken
Je krijgt minimaal 50%
van je vakken in het Engels!
Wat nog meer?
Wat is...
Wat is tweetalig
onderwijs?
UK flag
Vind je Engels leuk
op de basisschool?

Tips

Tips voor succes in de tto-brugklas!

 

Je zit nu in groep 8 en krijgt Engels op school. Je bent al aardig onderweg met je Engels, maar waarschijnlijk wil je nog meer Engels doen of leren. In het tweetalig onderwijs krijg je een aantal vakken in het Engels. Hier zijn een heleboel tips voor je, zodat je goed van start kunt gaan!

 

Als je een tablet of een smartphone hebt, kijk dan naar de volgende apps:

 

Duolingo                     Het leren met Duolingo is ontzettend leuk. Je verdient punten voor goede antwoorden en kunt naar een hoger niveau toe spelen. Elke les bestaat uit een deel spreken, luisteren, vertalingen en meerkeuzevragen.

 

Vocabulary.com          Het leren met Vocabulary.com is vergelijkbaar met Duolingo en heeft als doel je woordenschat op- en uit te bouwen.

 

Beide apps zijn gratis verkrijgbaar in de App Store of in de Google Playstore.

Tevens kunnen beide apps op een laptop of computer ook gespeeld worden!

 

Als je van lezen houdt, vergeet dan niet dat er een mooie collectie boeken van de Westfriese bibliotheken in het Engels te lenen zijn. Soms moeten ze van andere locaties besteld worden, maar het is zeker de moeite waard om Roald Dahl boeken in het Engels te lezen of bijvoorbeeld de boeken van David Walliams. Vind je lezen nog lastig in het Engels, dan vraag de bibliotheek of ze een luisterboek hebben, om te gebruiken tijdens het lezen. Hierdoor hoor je de Engelse klanken bij het meelezen in je boek.

 

Probeer ook het jeugdjournaal in het Engels te volgen. Newsround, zoals het in Engeland heet, is dagelijks te vinden op de Newsround pagina van BBC.co.uk

 

Onze leerlingen hebben de volgende tips voor jullie:

 

 1. Als je met tto begint, begin de eerste dag met spreken in het Engels. Het is niet erg om fouten te maken, of als je een woord niet weet of kent, dan probeer je in het Engels of met gebaren om het te omschrijven. Je mag best medeleerlingen vragen of je woordenboek gebruiken. (Een simpel Prisma woordenboek Engels-Nederlands en Nederlands-Engels is voldoende). Je gaat merken dat je veel Engels al kent en je kunt het ook snel gebruiken.
 2. Kijk regelmatig in je schrift of je alles hebt goed begrepen. Vergeet ook niet de pagina voor je vakken op Magister te kijken. Daar staan extra hulpmiddelen voor je om je te helpen met leren!
 3. Probeer zoveel mogelijk netjes te schrijven in je schrift, want als je een Engels woord overschrijft en het staat verkeerd geschreven, leer je hem ook verkeerd! Zorg er ook voor dat je aparte boeken gerbuikt voor elke vak. Bewaar al je aantekeningen op de juiste plek!
 4. Schrijf woorden op die je niet kent. Alleen al door het schrijven van de woorden en het opzoeken van de betekenis ben je al aan het leren! Maak lijsten van de meest voorkomende termen of woorden van het vak achter in je schrift of werkboek. Zoek de vertaling op in het woordenboek en schrijf deze erbij. Dan heb je altijd een vaste plek om je woorden voor een vak terug te vinden!
 1. Lees zoveel mogelijk in het Engels. Ga niet elk woord opzoeken, maar lees artikeltjes op het internet of lees in een Engelse krant op vakantie korte stukken en kijk na afloop hoeveel van de tekst je begrepen hebt!

 

Tips voor ouders

 

Uw kind gaat de overstap maken van de veilige basisschool naar de grote school, waar alles nieuw is: van het gebouw zelf tot aan de verschillende vakken, die uw kind krijgt. Uw kind kiest ook voor Tweetalig Onderwijs. Waarschijnlijk wordt het Engels iets moeilijker dan gedacht en wellicht twijfelt u ook aan uw eigen niveau Engels.   Hier zijn een paar tips, waarvan wij denken dat zij zullen helpen!

 

 1. De eerste maanden zijn moeilijk voor alle brugklassers ongeacht of zij tweetalig onderwijs volgen. Alles is zo nieuw voor de leerlingen en het wennen kan soms lang duren. Naarmate de leerlingen langer in het tweetalig onderwijs zitten, leren ze in de taal denken in plaats van alles te blijven vertalen. Ze raken ook gewend aan de manier van doen en werken binnen tto.
 2. Thuis kunt u ervoor zorgen dat het kind een rustige plek heeft om te werken en een vaste “thuiskomen” routine met een moment om de dag op school samen door te nemen. Mocht er een moment zijn van paniek en het gevoel bij uw kind opkomen, dat hij het niet aan kan; stel uw kind gerust en neem contact op met de mentor als het om meer dan zenuwen gaat.
 3. Op school leren de leerlingen in de eerste maanden hoe ze kunnen leren voor de verschillende vakken. Soms gaat het vanzelf, soms weer niet. Wees geduldig, wat werkte voor ons als leerlingen al die jaren terug, wil niet zeggen dat het voor uw zoon/dochter ook werkt. Overhoren kan altijd en graag zelfs!
 4. Stimuleer uw kind om zelf woorden in het woordenboek op te zoeken. Deze vaardigheid is erg belangrijk voor hem/haar.
 5. Televisie heeft zijn voor- en nadelen. Urenlang tv-kijken is niet wenselijk, maar een half uur BBC, Discovery Channel, National Geographic of zelfs Netflix is een prima manier om uw kind bloot te stellen aan de Engelse taal. Zet zeker in het begin de Engelse ondertitelingen aan.
 6. Luisterboeken van bekende schrijvers in de auto op lange reizen zijn ook een geweldige manier om te ontspannen en tegelijkertijd de taal op te pikken en te genieten van de intonatie en uitspraak van de Engelstalige spreker.

 

Kortom door samen te werken, kunnen wij uw zoon of dochter de juiste start garanderen in het tweetalig onderwijs op de RSG Enkhuizen.