Calculator
Work out your future-
- with internationally-recognised Cambridge English courses!
Money
Cash in your profit
from the iGCSE Enterprise course!
Cambridge
An international future awaits,
with your University of Cambridge certificates!
Suit
Dress for success...
...with Business English Certificates from The University of Cambridge!

Cambridge Enterprise

 

Sinds 2013-4 biedt de RSG de leerlingen van t-havo 3 (tweetalig onderwijs) een vak aan in ondernemerschap, Enterprise. Dit wordt aan het eind van havo 4 getoetst door "the University of Cambridge". Enterprise is een examenvak dat wereldwijd wordt getoetst op 15 à 16 jarige leeftijd als "international General Certificate of Secondary Education" (iGCSE). Het behaalde diploma is in 160 landen erkend.

 

Doel

 

Cambridge iGCSE Enterprise is ontworpen om scholieren vaardigheden en kennis aan te leren die nodig zijn om zich te ontwikkelen tot ondernemer.

Veel van de huidige havisten zullen na de RSG een studie gaan volgen die gerelateerd is aan de “business world”. Sommigen zullen meteen hun eigen onderneming beginnen en veel zullen uiteindelijk in een bedrijf gaan werken waar ondernemersvaardigheden hoog in het vaandel staan.

Onderdelen die op een praktische wijze aangeboden worden aan de leerlingen zijn onder meer:

 

 • Het opzetten van een onderneming, wat zijn de kansen en bedreigingen;
 • Wat is marktonderzoek en hoe voer je dat uit;
 • Hoe wordt een product ontwikkeld en in de markt gezet;
 • Hoe een briljante idee tot een praktisch, succesvol business model wordt gevormd.

 

 

De Cambridge iGCSE is een uniek vernieuwend programma dat de “echte” business wereld het klaslokaal binnen brengt en leerlingen de kans geeft om een duidelijk inzicht te krijgen in de manier van denken van een ondernemer.

 

Leerlingen zullen uiteindelijk, op basis van de aangeleerde vaardigheden en kennis, in de vierde klas hun eigen onderneming opzetten en uitvoeren. De aangeleerde theorie van leerjaar 3 wordt in de vierde zichtbaar in de onderneming. Door praktische invulling te geven aan de aangeleerde theorie zullen de leerlingen in staat zijn concepten toe te passen.

 

Niet alleen “business know-how” wordt geleerd maar ook een aantal vaardigheden waar leerlingen vaak moeite mee hebben. Vaardigheden voor het leven, zoals planning en organisatie, communicatie en financieel management.

 

Leerlingen moeten kennis uit andere vakken gebruiken, denk hier bijvoorbeeld aan economie, Engels wiskunde en de creatieve vakken. In Enterprise kunnen de leerlingen vanuit deze vakgebieden de vaardigheden verder ontwikkelen.

 

Het examen is in twee delen opgesplitst: 50% bestaat uit "continual assessment"-werk dat de leerlingen door het programma heen hebben uitgevoerd en 50% bestaat uit het examen. In het examen krijgen leerlingen een case study van een bestaand bedrijf en vanuit hun eigen kennis en theorie moeten zij vragen beantwoorden. Alle onderdelen worden door Cambridge beoordeeld!

 

Welke onderdelen worden in het programma aangeboden?

 

 1. Wat is een onderneming?
 2. Het opzetten van een onderneming.
 3. Vaardigheden nodig om een onderneming succesvol op te bouwen
 4. Succesvol onderhandelen
 5. Financiële planning
 6. Risico en kansen in de zakenwereld
 7. Het schrijven van een ondernemersplan
 8. Kennis van je markt en je klanten
 9. Hulp en ondersteuning
 10. Communicatie vaardigheden

 

Kennis uit deze 10 onderdelen worden in de vierde klas gecombineerd en praktisch vorm gegeven in de daadwerkelijke totstandkoming van de onderneming.

De RSG Enkhuizen is ervan overtuigd dat de Cambridge iGCSE Enterprise en de BEC (Business English Certificate) onze leerlingen Education for life!  bieden!