t-vmbo
Tweetalig VMBO
- kom jij ook?
t-vmbo
Tweetalig VMBO
- kom jij ook?
Yesterday, tomorrow
Het gaat er niet om of je
de beste bent. Het gaat er om of je beter bent dan gisteren. [onbekend]
Vlieg hoog
Vlieg hoog met je VMBO diploma!
The sky is the limit!

Leerdomein

De begeleiding van de leerling staat centraal. Zelfstandig en actief leren kan niet zomaar opeens ontstaan. Voortbouwend op de kennis en vaardigheden uit de brugklas zullen de leerlingen met steun van mentoren en vakdocenten naar zelfstandigheid geleid worden. Elke leerling heeft een mentor en een ingeroosterd mentoruur per week. Daarnaast worden met elke leerling afspraken voor individuele gesprekken gemaakt.

Iedere onderwijsafdeling heeft zijn eigen leerdomein. Het vmbo-domein is zo ingericht dat er verschillende studieactiviteiten tegelijkertijd kunnen plaatsvinden. De leerlingen kunnen de activiteit kiezen waaraan op dat moment de meeste behoefte bestaat. Leerlingen kunnen hun eigen leerstrategie ontwikkelen en vormgeven.
Leerlingen kunnen afspraken maken met andere leerlingen en kunnen bijna onbeperkt gebruik maken van computers en internetaansluitingen.

In het vmbo-domein vinden de keuzelessen plaats. Binnen het vmbo heten deze keuzelessen, flexlessen. Per leerjaar staan er één of twee flexlessen op het rooster. Dit zijn speciaal ingeroosterde uren waarin een leerling kan kiezen voor welk vak hij/zij ondersteuning wil. Ook kan de leerling ervoor kiezen zelfstandig verder te werken aan een vak naar keuze. De docenten zijn zo ingeroosterd dat elk vak één of meerdere keren per week gekozen kan worden. Buiten de lessen om kunnen leerlingen ook in het domein terecht om hun huiswerk te maken of om rustig te lezen!

 

In het VMBO-domein zijn de onderwijsassistentes Anja, Carla of Joan aanwezig achter de balie. Leerlingen kunnen bij hen met allerlei vragen, verhalen, nieuws (goed of slecht) terecht. Zij bieden een luisterend oor en weten op veel van de vragen een antwoord! Leerlingen kunnen vragen stellen over het lenen van spullen, cup inplannen, stageweken, huiswerk- of nablijf-uur, corvee, hulp bij computer/kopiëren/printen, roosters/magister inzien, melden als ze eruit gestuurd zijn etc. Daarnaast houden de onderwijsassistentes de absenties en de te laatkomers bij. Ook spijbelaars hebben ze snel in beeld. Zij krijgen extra strafuren om zo de gemiste uren bij de onderwijsassistentes in te halen. Wanneer een leerling op school is en zich niet lekker of ziek voelt, kan hij bij de onderwijsassistentes terecht. Zij bespreken met de leerling wat er aan de hand is bepalen samen met de leerling of hij naar huis gaat of niet.

Ieder donderdag tijdens het 6e lesuur is er in het domein een terugkom-uur en een mogelijkheid om een gemiste toets in te halen. Leerlingen worden hierbij begeleid door de onderwijsassistentes.

 

Kortom: de onderwijsassistentes bieden een luisterend oor en weten op veel van de vragen van de leerlingen een antwoord.